Doorgaan naar hoofdcontent



Even kennismaken met Patrick Bernauw, regisseur en producent van de musical


Patrick woont te Erembodegem en was stripscenarist, hoorspelregisseur en hoofdredacteur van de Historische Verhalen. Hij schrijft sinds 1981 romans, verhalen, essays, toneelstukken en radio- en televisie-scenario's - zowel voor volwassenen als voor de jeugd en is daar sinds 1987 voltijds mee bezig. Op dit moment is hij voorzitter van vzw schrijverscollectief de Scriptomanen en leidt hij het door hem opgerichte gezelschap voor muziektheater Compagnie de Ballade.
Tot zijn bekendste prozawerken behoren de docudetective Mysteries van het Lam Gods (1991) en, in samenwerking met Guy Didelez, de historische jeugdroman In het Teken van de Ram (1996) die in eigen land werd onderscheiden met de Prijs Knokke-Heist voor de Beste Jeugdroman en in Duitsland met de Eule des Monats. Zijn proza-werk voor de jeugd werd voorts nog twee maal bekroond met de John Flandersprijs voor Vlaamse Filmpjes en werd vertaald in het Frans, het Duits, het Italiaans, het Noors, het Spaans en het Pools.
Voor de BRT(N)/VRT, een aantal Nederlandse omroepen, Radio Ostankino (Moskou), New Radio New York en voor de Vlaamse vrije radio's schreef en in het laatste geval regisseerde en produceerde Patrick Bernauw in de jaren tachtig en negentig ook ontelbare luisterspelen met zijn productiehuis Orage (Onafhankelijk Radiofonisch Gezelschap). In 1994 ontving hij voor zijn luisterspel La Comédie Française de Provinciale Paul de Mont Prijs voor toneel. Voor VTM was hij co-scenarist van de series Meester! en Wittekerke, en hoofdschrijver en storyliner van de jeugdsoap Wat nu weer!? Voor de VRT was hij co-scenarist van de sitcom Alle Maten en van de detective-reeks Sedes & Belli.
Met zijn toneelstukken, die hij vaak ook zelf regisseerde, viel hij eveneens regelmatig in de prijzen. Dat was onder meer het geval met De Dochter van Calamity Jane, geschreven in samenwerking met Guy Didelez (Wim Verbeke Prijs voor Jeugdtheater, 1997) en de thriller De Minister en het Maffia Meisje (Sabam Prijs voor Toneel, 1999). Met Guy Didelez schreef hij voor het beroepstheater het figurentheaterstuk voor kleuters, Beerenbodegem (Taptoe, 1997) en in 2005 met Frank Van Laecke het locatieproject Semper Vivat! (Taptoe) met in de hoofdrol Chris Lomme.
In 1998 richtte Patrick samen met zijn broer Fernand het muziektheatergezelschap Compagnie de Ballade op, dat zowel voor een volwassenen publiek als voor jongeren speelt. Patrick schrijft niet alleen de teksten waarvoor zijn broer Fernand de muziek componeert, maar regisseert de stukken ook en acteert/zingt erin mee. Tot de vaste kern behoort eveneens ‘bluesmens’ Luc Borms. Zo trekt dit trio nu al zes seizoenen lang op met De Sterke Verhalen Blues, vijf seizoenen met hun versie van De Duistere Middeleeuwen:
Hun nieuwste productie is De Ballade van Wilde Bill Hickock:
In 2005 werden Patrick Bernauw & Compagnie de Ballade onderscheiden met de prestigieuze Visser-Neerlandia Prijs voor de musical Scharpenelle.

Reacties

Contact