Doorgaan naar hoofdcontent



Even kennismaken met Guy Didelez, co-auteur van Marc de Bel voor het boek DE MARBELLO DIAMANTEN, auteur van de gelijknamige musical


Guy Didelez, auteur van de theater- en liedjesteksten van de musical

Als kind probeerde Guy al een roman te schrijven, maar de echte doorbraak kwam pas in 1988, toen zijn eerste jeugdboek, Raspoetin, bekroond werd met de Prijs voor het Beste Vlaamse Misdaadverhaal en meteen een heuse bestseller werd. Ook op toneelgebied kwam vanaf dan alles in een stroomversnelling. Zo berekende het Koninklijk Nationaal Toneelverbond in haar tijdschrift Rekwisiet van september-oktober 2000 dat de stukken die Guy Didelez schreef in samenwerking met Paul Coppens in het amateur-theater veruit het meest gespeeld werden (periode 1995-2000), méér dan welke andere binnen- of buitenlandse auteur dan ook.
Meteen ging ook op scenariogebied de lawine aan het rollen. Hij bleef niet alleen voor de radio (o.a. Koekoeksnest ) schrijven, maar kreeg ook de kans om voor televisie te werken ( Samson, Jappe en Coco, Made in Vlaanderen, Meester, Wat nu Weer!?, Hotel Hotel, Wittekerke, Alle Maten, en Sedes en Belli ). Daarnaast verzorgt hij aan de Antwerpse Schrijversacademie nog steeds een cursus scenario- en (sinds 2000) een cursus toneelschrijven.
In 1996 publiceerde Davidsfonds/Infodok In het Teken van de Ram, waarmee Guy samen met Patrick Bernauw de Knokke-Heist Prijs voor het Beste Jeugdboek behaalden. Onder de titel Brennende Sterne werd het boek ook in het Duits vertaald, waar het in maart 1997 bekroond werd tot beste jeugdboek van de maand.
In oktober 2000 pakten Guy en Patrick Bernauw uit met Het Infernaat, tot dan toe het grootste boekproject waar ze ooit aan gewerkt hadden. Naast het boek zelf verscheen er ook een dubbel-cd met liedjes en een heuse toneelbrochure. Als scholen met het hele pakket aan de slag gaan, kunnen ze er meteen een spetterend schoolfeest van maken. Daarnaast was er ook een musicalversie waar Patrick een tijdje mee rond trok. Vanaf oktober 2002 nam Guy die taak van hem over.
Guy maakt deel uit van het schrijverscollectief vzw de Scriptomanen, dat de theaterversie van De Marbello Diamanten produceert. Vzw de Scriptomanen was ook de producent van Het Infernaat, De Duistere Middeleeuwen (boek van Guy en Patrick + cd met vocale en instrumentale nummers + theaterbrochure), De Poepsjieke Poedel (gelijkaardig musicalpakket in samenwerking met uitgeverij Averbode) en de Heksenshow (multimedia project gebaseerd op de heksenboekjes van Guy).

Reacties

Contact